Klooster Living

Monumentaal pand hartje Tiel verbouwd tot vijf appartementen

Klooster Living

Monumentaal pand hartje Tiel verbouwd tot vijf appartementen

c10-min
c3-min

Passage uit bouwhistorisch:

onderzoek

“De plattegrond uit 1930 is de oudste tekening van het onderzoekspand die bekend is. In de plattegrond is duidelijk de omtrek van de voormalige kapel van het Agnietenklooster te herkennen: een rechthoek met aan de oostzijde (het koor) een muur die kwartrond loopt en aan de westzijde een rechte muur.”

Het pand is zo’n 185 jaar oud en heeft door de jaren heen veel functies gekend: van kapel tot school, van bibliotheek tot stadsarchief. Hoogstwaarschijnlijk staat het op de fundamenten van een klooster dat daar duizend jaar geleden als eerste werd gebouwd. Pas na een flinke verbouwing rond 1985 kreeg het de status van gemeentelijk monument.

 

Weinig oorlogsschade, wel aanbouw achterzijde

Het pand is ondanks de vele bommen- en granatenschade in Tiel relatief goed door de oorlogsjaren heen gekomen. Waar de voorzijde van dit gebouw in eclectische stijl fraai en gaaf is, is aan de achterzijde door de decennia heen – en dan vooral in de vroege jaren 70 van de vorige eeuw – veel meer verbouwd en aangebouwd.

c9-min

Aanbouw

Achterzijde

Weinig oorlogsschade, wel aanbouw achterzijde. Het pand is ondanks de vele bommen- en granatenschade in Tiel relatief goed door de oorlogsjaren heen gekomen. Waar de voorzijde van dit gebouw in eclectische stijl fraai en gaaf is, is aan de achterzijde door de decennia heen – en dan vooral in de vroege jaren 70 van de vorige eeuw – veel meer verbouwd en aangebouwd.